לאומנויות לחימה תרומה משמעותית בטיפול בהפרעות קשב וריכוז. אומנויות לחימה עשויות להשפיע במספר תחומים:
1. הן משפיעות על מטבוליזם של מוליכים עצביים במוח כאדרנלין, דופמין וסרטונין. חומרים אלה משפיעים על ויסות של מרכיבים שונים שעיקרם תגובה, תנועה והכרה. 2.הסביבה התומכת בדוג'ו נותנת לכל אחד את האפשרות הטובה ביותר להתבטא בהתאם ליכולתו וכישוריו. 3.הפיכת התלמיד לאחראי בדוג'ו על תחום מסוים תהפוך את תחושתו למקובל ותורם בחברה בה הוא נמצא. 4. פידבקים חיוביים שיקבל התלמיד מהסנסאי יגרמו לתלמיד לרצות ולהתעניין בעוד אספקטים באומנויות לחימה. 5. התחברות לפן התחרותי בקראטה ,לפיו התלמיד יקפיד להתאמן כדי להשתתף ולזכות בתחרויות השונות. 6. איזון בין חינוך גופני וחוזק נפשי – השינוי הפיסיולוגי של העוסק בפעילות גופנית בשילוב עם השינוי הרגשי והנפשי משפר את הדימוי העצמי עם הצלחה בבצוע התרגילים תוך המצאות במסגרת תומכת אך קפדנית ובעלת ערכים גבוהים.
כאשר עובדים עם קבוצת מתאמנים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז, ניתן להעזר בכמה נקודות:
1 . זיהוי הבעיה-בשלב ראשון, יש לאבחן את הקשיים, בין אם המתאמן דיווח עליהם ובין מתוך תצפית בו. זיהוי הבעיה כולל מישורי תפקוד בעייתיים יותר כגון: חוסר ריכוז, קושי להתמיד, קשיי התארגנות בשיעור ועוד. לאחר אבחון מישורים אלה, רצוי להתייחס אליהם בתשומת לב רבה יותר בפן הפרטני והקבוצתי.
2.הדגמה של התנהגויות אותן המאמן ירצה לקדם כגון: לא לדבר בזמן שהאחר קיבל רשות דיבור, להניח ציוד במקום לאחר שימוש, דיבור בטון שקט ורגוע וכו'.
3 .הצמדת "חונך"- הכוונה להצמדה של מתאמן ותיק יותר שיסייע בהדגמה אישית, תיקון תנועות, זיכרון של מיומנויות.
4.חיזוקים חיוביים מרובים – ילדים עם הפרעת קשב וריכוז נוטים לסבול מדימוי עצמי נמוך. לשם כך, יש לסייע בחיזוק הביטחון העצמי ע"י מתן חיזוקים חיוביים לביצוע של התנהגות נאותה או ביצוע תקין של תנועה או רצף תנועות.
את החיזוק החיובי יש לתת למתאמן באופן אישי וכמו כן, יש לציין אותו לטובה בפני הקבוצה כולה ובפני הוריו כדי לחזק תחושת מסוגלות.
5. מתן הוראות מדויקות ופשוטות – לילדים עם הפרעת קשב וריכוז יש קושי בהקשבה להוראות מורכבות או/ו מעורפלות או/ו רבי מלל. אי לכך, יש לתת את ההנחיה באופן קצר, קולע ובטון רגוע תוך שמירת קשר עין עם המתאמן.
6. עבודה על סיבה ותוצאה- בעבודה עם מתאמנים עם הפרעת קשב וריכוז יש לחדד את הקשר הסיבתי בין אירועים. רצוי לנסח זאת באופן הבא: "כאשר תשב עם כולם, נוכל ללמוד תרגיל חדש".
7 . הקפדה על דיבור ישיר ונעים הכולל שימוש במילים ברורות ופשוטות, האטה של קצב הדיבור ושימוש בטון שקט ורגוע.
8 . שימוש בשפה חיובית – היות ולמתאמנים עם הפרעת קשב וריכוז סף תסכול נמוך ונם הם עלולים לחוות כישלון מעצם התיקון של תנועה כלשהי, חשוב לומר :"השתמש ביד השנייה בבקשה" במקום לומר: "אתה משתמש ביד הלא נכונה".
9. הכנה מראש של הפעילות הצפויה הבאה – ילדים עם הפרעת קשב וריכוז לא אוהבים הפתעות, היות והמעבר בין אירוע לאירוע דורש הסתגלות ופענוח מחדש של הציפיות מהם. אי לכך, יש לתת התראה מראש כי עומדת להסתיים פעילות אחת ועומדת להתחיל פעילות אחרת.
10. לימוד טכניקות בשלבים במיוחד טכניקות מורכבות- היות וילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז זקוקים להבניה של הפעילות, יש לפרק כל תנועה מורכבת למספר תנועות פשוטות.
11. לימוד טכניקה או תנועה באופן מדורג מהקל למורכב- ע"מ לאפשר לילדים אלה לחוות הצלחה, חשוב להתחיל בלימוד של תנועות או טכניקות פשוטות ,שהסבירות כי המתאמן יצליח לבצע אותן במדויק, גבוהה.
12. גיוון באמצעי ההוראה ובתכנים- היות וילדים עם הפרעת קשב וריכוז נוטים להשתעמם, לאבד עניין ולהיות מוסחים מכל גירוי, חשוב לייצר טכניקות הוראה מגוונות שימשכו את תשומת ליבם.
13. שילוב תרגילי נשימה- היות והילדים עם הפרעת קשב כאמור נוטים "להתפזר" מחשבתית והתנהגותית, תרגילי נשימה מסייעים בהגברת הריכוז ובהרגעה.
14. חזרתיות – באמצעות חזרה על מבנים קבועים של השיעור וחזרה על טקסים בתוך השיעור, ניתן להגביר את ההפנמה של ההתנהגויות הרצויות והטמעת הארגון והסדר הרצוי בשיעור ומחוצה לו.
15. עבודת זוגות תוך שליטה ללא מגע או מגע חלקי- אלה יוכלו לסייע בחיזוק השליטה והויסות החושי.
16 . ביצוע תנועות בהצלבה – רוב תנועות הקראטה במעבר קו האמצע מסייעים ליצירת קשרים חדשים במוח, הרלוונטיים כ"כ למתאמנים בעלי הפרעת קשב וריכוז.
17. הבנייה של סביבת הלימוד- היות ולמתאמנים עם הפרעת קשב וריכוז יש קושי להתמקד בסביבה שיש בה הסחות והפרעות, חשוב להציב אותם בקידמת המתאמנים ,בייחוד בקבוצות מעורבות, כמה שניתן קרוב יותר למורה. אם יש מספר מתאמנים עם קשיים מסוג אלה, יש להפריד ביניהם ולהעמידם כמה שיותר רחוק אחד מהשני. בעת עבודה עם ציוד עזר, יש לפקח עליהם מקרוב ע"מ להגיע לשליטה מקסימלית בעת הצורך. מומלץ להוריד רעשי רקע וכל הפרעה אחרת, שעלולה לצוץ בדוג'ו. מומלץ להציב את המתאמנים עם הגב לכניסה ולהניח את הציוד במקומות שהמתאמנים לא יוכלו להגיע אליו.